The Nordic mamma, Het Viking beleid.

Wat is wijsheid, wat is vrijheid, wat is nu, straks of wat hebben wij geleerd van het verleden?

Mamma als jij een knuffel beest zou zijn welk beest zou jij dan willen zijn? En jij? Waarom?

Vragen, vragen en nog meer vragen, Yara had er een spel mee gemaakt een zakje met allemaal vragen daarin. Onder het eten mochten wij om de beurt een vraag grabbelen. Iedereen in de familie moest daar op antwoorden. Een super leuke manier om met elkaar op een kinder niveau te praten, te discussiëren te lachen en dingen te zien vanuit een ander perspectief.

Het feit is dat deze tijd anders is dan hoe we gewend zijn en dat geeft een gevoel van angst, boos, verdrietig, spannend, zenuwachtig, afwachtend. Ja er is zoveel op te noemen.

Mijn gedachten gaan vaak naar Nederland. Een land waar onze roots liggen waar familie is waar vrienden en kennissen zijn. Als wij de media mogen geloven is het nu ee totaal gesloten land. Waar de overheid de regels zo heeft dat de vrijheid ver te zoeken is, ver weg en toch ook zo dichtbij. De realisatie die er is. Is dat het in vrijheid beperkte land nu niet ergens in het midden oosten is maar in ons geboorteland geeft toch een medelevend gevoel dat ik niet goed kan beschrijven.

Sommige vrienden en familie heb ik recent nog gesproken, andere via de social media. Allemaal een eigen mening, allemaal een eigen gevoel. Onze gedachten zijn bij jullie!!! Familie Vrienden, Kennissen, Iedereen!!!

Hier op het boerenland in het hoge noorden gaat alles gewoon door zoals normaal, oké iets anders dan. Hoe?

De scholen zijn gewoon open, iedereen is verplicht om naar school te gaan, de muziek leraar, de houtbewerking leraar, en de rector komen op verschillende scholen en blijven ook onze kleine school bezoeken. Er zijn brieven uitgedeeld met de boodschap; Ben je gezond dan ben je verplicht om naar school te gaan. Was je handen vaak, en nies in je elleboog. Ben je verkouden, of heb je koorts? Blijf thuis! Je moet weer naar school 48 uur nadat je beter bent. Heb je gereisd en ben je op een plek geweest met meerdere mensen? Verplicht thuis blijven 2 weken en volg afstandsonderwijs! De belangrijkste boodschap is; Neem je verantwoordelijkheid om besmettingsgevaar te voorkomen!!! Hoe dan dacht ik toen ik hoorde dat Nederland helemaal dicht ging en scholen sloten…..hhhhmmmmm?

Wat is wijsheid, wat is vrijheid, wat is nu, straks? Of wat hebben wij geleerd van het verleden?

Onze meiden zijn twee weken thuis geweest. Sterre is 1 dag heel ziek geweest 39,3 graden koorts, buikpijn, keelpijn, moeilijk ademen. Ik heb haar volgepropt met vitamine C, water, een stoombad met Tea tree, en een totaal van 5 paracetamol. Resultaat de volgende dag 36,1.

Yara had een overvloed aan energie, boosheid, en frustratie waarom zij niet naar school mocht. Ja…en nu?

Wat is wijsheid, wat is vrijheid, wat is nu, straks of wat hebben wij geleerd van het verleden?

Ze zijn nu beide naar school. Zelf zit ik met een groot dubio, mijn werk op school als schoonmaakster is in deze tijd essentieel! Mijn andere werk als juf voor ondersteuning van de Nederlandse taal bij Nederlandstalige kinderen in de gemeente verplicht mij om langs diverse scholen te gaan! Dit gaat zo tegen mijn onderbuikgevoel in en daarbij pas ik de regel toe van de maatregelen;

“Neem je verantwoordelijkheid om besmettingsgevaar te voorkomen!!!”

Ik moet mij daarvoor verantwoorden en uit eigen initiatief start ik in samenspraak met de ouders een online les op. (Gaf mij behoorlijk wat stress, omdat simpelweg computers niet zo mijn ding zijn)

Wat is wijsheid, wat is vrijheid, wat is nu, straks of wat hebben wij geleerd van het verleden?

Nu hoor ik van de meiden dat er op school verteld is dat er 2 Corona gevallen hier in het dorp zijn. Waar, wie, hoe nu?

Neem je verantwoordelijkheid om besmettingsgevaar te voorkomen!!! Maar je moet naar school!

Hmmmmmm waar is de overheid, de gemeente? Duidelijk feit gebrek aan duidelijk leiderschap in tijden van leven en dood. Een pijnlijke conclusie. Of toch ook niet?

Wat is wijsheid, wat is vrijheid, wat is nu, straks of wat hebben wij geleerd van het verleden?

Thuis op de boerderij hebben wij de hele winter gedoe gehad met het riool, na een ware stront bom in de werk kleren kast moest de verzekering gebeld worden, en ja hoor een nieuwe situatie:

Hier kunnen wij heel geïsoleerd leven, echter nu met een strontbom en een huis waar je niet kan wassen, douchen, naar de wc kan gaan is dat best heel lastig. Wij proberen het in eerste instantie. De camping toilet staat, wassen en douchen hoe noodzakelijk? Advies van de verzekerings man; “ Gebruik de beek!” Hmmm die bevroren is het grootste gedeelte van de dag? Viking beleid of zoiets?

Verbazingwekkend is op dit moment ALLES! Marco en ik moeten nu beslissingen nemen, via de gemeente komt er een aller aardige loodgieter en er zit een stop precies onder het huis, de weg naar de put heeft een file.

Een graver moet met spoed komen. Uit het dorp komt hulp! Feit, veel (10 ) mensen hier geweest op ons geïsoleerde stukje grond. En een open riool waar alle virussen die er bestaan in een riool vrij spel hebben. BOEM!!!!!! Situatie die je nu liever niet wil hebben! Een waar gezelschap aan virussen, Salmonella, Leptospirose, Noro virus, en wellicht de bekende Corona. Hadden vrij spel hier op de boerderij. Een nachtmerrie waarin wij echt wel wakker waren. Nu een week later, lijkt het niet te zijn aangeslagen op een van onze lichamen.

Wat is wijsheid, wat is vrijheid, wat is nu, straks of wat hebben wij geleerd van het verleden?

Een deel van ons inkomen is een stukje Toerisme, hoe gaat dat nu? In onze plannen waar wij goed over nagedacht hebben (wijsheid?) is in een keer als een bom ingeslagen. Mensen zijn nu hun vrijheid verloren in de zin van reizen en vakantie vieren. Voor onze gasten is een ontsnapping aan de dagelijkse ratrace die thuis vaak gaande is nu niet mogelijk! Heerlijk bij komen hier in de natuur, is voor Nederlanders nu niet mogelijk.

Probleem/ Mogelijkheden……Positief denken Nicole, mijn hoofd maakt over uren. In een deze tijd van paniek en angst slaan deze om zich heen, en bij een knock-out slaan ze mij in een bewustzijn van rust, en worden problemen mogelijkheden.

Wat is wijsheid, wat is vrijheid, wat is nu, straks of wat hebben wij geleerd van het verleden?

De doelgroep was alleen gebaseerd alleen op Nederlanders, en nu zijn ook de Zweden aan de beurt. Een vakantie in eigen land! De Zweedse media schrijft er diverse artikelen over en roept het volk op om vooral in eigen land te verblijven! Hemester noemen ze het, in plaats van semester.

Onderzoek start, mogelijkheden worden direct aangepast. En de website word in no time omgebouwd. 3 mogelijkheden om hier een vakantie te vieren, echter nu? Bij publicatie op social media, kwam meteen wij willen nu geen toeristen!!! Hmmmmm? Een reclame start op Facebook;

“ Blijf thuis met Pasen!”

Ondertussen reizen veel mensen nog even gauw voor Pasen naar de bergen om toch nog even te genieten van de laatste sneeuw. Met Pasen zijn wij thuis. En daarna zeggen wij welkom bij ons! Wel met afstand, en met goede gezondheid.

Corona is er en wij moeten er mee leren omgaan, niks is meer te stoppen en een ding in het leven is zeker. Wij gaan allemaal een keer dood. Echter wanneer en hoe dat blijft de grote vraag? Omarm het leven elke dag, en vier het!

Wat is wijsheid, wat is vrijheid, wat is nu, straks of wat hebben wij geleerd van het verleden?

Paniek momenten komen voor! Hier, bij jou, ja echt geloof mij overal!

Op het ritme van de natuur beleven wij hier de dagen, nieuwe ideeën worden gezaaid, oude worden losgelaten. Met mooi weer zijn wij buiten aan het werk, en met regen en sneeuw maken we het binnen knus.

Het leven gaat door niet zoals gepland, echter lijkt een herhaling zich te ontpoppen in een levensontwikkeling van loslaten en groeien in het zijn.

Wat is wijsheid, wat is vrijheid, wat is nu, straks of wat hebben wij geleerd van het verleden?

Iedereen leeft op zijn eigen manier hier in het gezin en ook daarbuiten, elkaar helpen waar behoefte is en elkaar loslaten op momenten dat daar ook behoefte aan is. Ieder individu is Unique, samen vormen wij de mensheid een klein deel van moeder aarde. De natuur heeft zijn ritme ontwikkeld in de loop van de eeuwen, en de mensheid? Een periode van unieke klanken zet de tijd voort.

Wat is wijsheid voor je eigen vrijheid? Vrijheid die jij mag bepalen of de overheid omdat dat nodig is?

In vrijheid leven, zonder wijsheid? Of is dat juist wijsheid? Wat is nu, de grote wijsheid?

De toekomst zal het ons leren een leeg boek te vullen met wetenschappelijke onderbouwingen.

Wat wij geleerd hebben van het verleden, dat de zon weer gaat schijnen na een zware periode.

Lees rustig eens de blogs van de lifestyle vluchteling, de reis in ons leven die ons naar Zweden heeft gebracht.

Lieve mensen, pas goed op je zelf, geniet van de kleine dingen die het leven bied en wees niet bang. Angst is je grootste vijand in deze periode……de natuur overleeft alles…..voel het ritme van de natuur. (lees mijn vorige blog)

En vergeet geen plannen te maken voor de toekomst, ook al weet je nu nog niet hoe je ze kan realiseren… zorg voor hoop!

Een hoop Lieve groeten uit het hoge noorden!

Nicole

Gepubliceerd door Fields Sweden

Photographer | Videographer | Licensed & Insured UAV Operator Västernorrland Sweden Allt vårt material är copyright skyddat.

Eén opmerking over 'The Nordic mamma, Het Viking beleid.'

  1. Mooi geschreven Nicole. En nu maar duimen dat de inwoners van Zweden vakantie komen vieren bij jullie.
    Wel corona vrij en op veilige afstand en voldoende hygiëne. 🍀

Geef een reactie

Ontdek meer van Fields Sweden

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder