Fields Gård

De Gård ( Zweeds woord voor boerderij) is de plek waar wij met onze beestenboel wonen. Wij (Marco en Nicole) met onze twee dochters Sterre en Yara. Bij ons in huis wonen ook de kat Syp en de hond Kate, een Lancashire Heeler.

Door de behoeftes van mens en dier bij elkaar te brengen krijg je een mooi samenwerkings-verband. Precies dit staat centraal op Fields Gård. Graag stellen we even alle beesten die op Fields Gård wonen aan je voor.

We beginnen met de paarden Tonaco en Kees. Tonaco is een KWPN ruin en hij is voskleurig. Tonaco hebben wij als veulen gekocht in Nederland , na jarenlang in de wedstrijd te hebben gelopen, is hij nu met pensioen en rijden wij heerlijk door de uitgestrekte bossen. Kees is een bruine Welsh Cob die in juni 2018 naar ons toe verhuisd is om samen met Tonaco van zijn pensioen te genieten. Twee pensionarissen met veel kennis in huis, de kinderen en wij leren dagelijks van ze.

Hoe kan je nu wat leren van paarden? Paarden zijn zeer gevoelig en leven in het hier en nu. Zij handelen hier ook naar. Paarden spiegelen onze emoties en ook ons gedrag. Door aan het werk te gaan met paarden krijg je inzicht in gedrag en emoties. Durf jezelf wanneer je met een paard werkt de vraag te stellen waarom het paard reageert zoals het doet? Een paard is een kuddedier en wanneer je met een paard werkt ben je onderdeel van die kudde. Met andere woorden: wat zegt het gedrag van het paard over jouw gedrag en emoties? Bewust of onbewust kom je tot nieuwe inzichten over je eigen gedrag en emoties tijdens interacties met dieren. Het brengt je in een optimale omgeving om op persoonlijk niveau ”pas op de plaats” te maken. Een gelegenheid tot zelfreflectie en het hervinden van de gewenste balans in je leven. Dit is een voorbeeld van wat we bedoelen met het samenbrengen van de behoeftes van mens en dier: exact wat we beogen met Fields Gård.

Onze paarden lopen in een vrije, natuurlijke omgeving, die verdeeld is in separate weides. Wij stimuleren dat ze vrij blijven lopen over deze verschillende weides, passend bij hun behoeftes van dat moment. Wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste behoeftes van kuddedieren zoals paarden?

  • Sociaal contact: als echte kuddedieren voelen paarden zich het beste om hun gemak als ze met meerdere zijn
  • Leiding: iedere kudde heeft een leider en die bepaalt in het dierenrijk de koers van de groep
  • Veiligheid: in het wild dreigt er altijd gevaar, zo zal de leider er voor moeten zorgen dat de kudde veilig is
  • Beweging: in het wild moeten er grote afstanden gelopen om worden om aan voeding te komen
  • Vezelrijke voeding: de maaginhoud is redelijk klein bij een paard. Er zijn veel kleine beetjes nodig om het grote lichaam van het paard gezond te vullen
  • Routine: paarden zijn gewoontedieren (net als mensen). Dus ook voor paarden is een bepaalde mate van routine en regelmaat belangrijk voor de gemoedstoestand
  • Uitdaging: wilde paarden hebben dagelijks vele uitdagingen, denk hierbij aan oplettendheid voor roofdieren, fysieke obstakels die ze tegenkomen in het bos, maar ook sociaal samenwerken

Lente, zomer, herfst en winter, tijdens alle jaargetijden zijn onze paarden bijna uitsluitend in de buitenlucht. Op deze manier benaderen we ”a life in the wild” zo dicht mogelijk. Uiteraard zorgen we ervoor dat we in al hun behoeftes voorzien en dat het hen aan niets ontbreekt. Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Onze paardenstal is altijd toegankelijk, de paarden kunnen vrij in- en uitlopen. Vanuit daar start de looproute naar verschillende kleine weides. Ieder met zijn specifieke vegetatie, afwisselend met bos en open vlaktes. In de winter lopen de paarden en de schapen allemaal samen. Samen maken ze gebruik van de beschutting van de inloopstal waar ze hooi krijgen.

De paarden lopen niet op ijzers en worden natuurlijk bekapt. Dit houdt in dat de voeten iets bijgeraspt worden wanneer nodig. Wij proberen ook het natuurlijke slijtproces te volgen. Het paard bepaalt de stand van de voet. Omdat wij niet veel verharde ondergrond hebben zullen wij ze moeten helpen om dit bij te houden. Kortom: we werken diervriendelijk, middenin de natuur, dichtbij de oorsprong, met respect voor dier en natuur.

Onze schapen hebben wij om de weilanden kaal te eten, voor de wol en de consumptie van het vlees. Een kleine kudde die begon als gezelschap voor Tonaco is langzaam uitgegroeid tot een mini kudde. In het voorjaar komen er lammetjes en worden de schapen geschoren. De wol gaan we gebruiken voor het maken van natuurlijke producten. In de herfst is het tijd om afscheid te nemen van de jonge mannetjes en eventueel ”slechte” vrouwtjes. Door een lokale slager worden de lammen geslacht en het lamsvlees wordt verkocht.

Schapen hebben vele voordelen, ze zijn een zeer productief boerderij dier en ook geweldig lief in de omgang, echter een groot nadeel is dat ze graag ontsnappen. Ze zien altijd dat het gras bij de buren groener is dan op hun eigen land. Vandaar dat wij de schapen houden in diverse weides separaat van de paarden. Behalve in de winter, dan zetten we de paarden en de schapen bij elkaar zodat ze elkaar lekker warm kunnen houden.

De konijnen Tinkebel en Olaf hebben wij gekocht voor Sterre en Yara. Sterre wilde graag een vrouwtje en Yara een mannetje. Tinekebel en Olaf bleken elkaar erg te mogen en in een onbewaakt moment werd er door de konijntjes ”paardje gereden”. Hier op de boerderij wordt veel geleerd over de natuur en snel was de komst van baby konijntjes een feit. Dit wonder der natuur herhaalde zich nog een keer waardoor we nu in het bezit zijn van een hele gezellige konijnenfamilie waarvan we natuurlijk geen afstand kunnen doen. Maar ben nu eerlijk, welk kind vindt knuffelige konijnen nou niet leuk? Van afvalhout maakten we tijdelijke hokken. In de stal is een grote zitkamer met banken en een stoel. Hier kun je heerlijk relaxen en knuffelen met een van de vele schattige konijntjes.

Tijdens je verblijf bij Fields Sweden kun je aan verschillende activiteiten meedoen op de Gård. Zo kun je de beesten knuffelen en meehelpen met de verzorging als “Dierenverzorger Voor Een Dag”. Ook is er de mogelijkheid voor een rondrit op het paard. Dit gebeurt uiteraard altijd onder begeleiding van Nicole. Meer over de mogelijkheden voor jou als gast op onze Gård vind je op onze website terug onder het menu ”Activiteiten”.

Kom naar ons toe en voel de positieve energie! Weg van de snelweg, terug naar de natuur en midden tussen de beesten. De omgeving, de rust, de frisse lucht en de interactie met de dieren zorgt voor ervaringen die je nooit meer vergeet. Gun jezelf de tijd om opnieuw te aarden, na te denken over zingeving en gewoon te genieten van de simpele dingen in het leven.

Up ↑